Αποθήκευση και φόρτιση των μπαταριών σωστά

Πώς να βελτιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας!

Οι μπαταρίες μας συνοδεύουν καθημερινά. Είτε σε smartphones, φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά ποδήλατα, ηλεκτρονικά αυτοκίνητα είτε ως μπαταρίες για εργαλεία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα στην καθημερινή χρήση για να βελτιστοποιήσουμε τη διάρκεια ζωής τους. Σε αυτόν τον οδηγό μπαταρίας, θα μάθετε πώς να φορτίζετε και να αποθηκεύετε σωστά τις εύχρηστες συσκευές αποθήκευσης ενέργειας για να αποτρέψετε την απώλεια χωρητικότητας ή τουλάχιστον πώς να την επιβραδύνετε. Θα διευκρινίσουμε τον μύθο του εφέ μνήμης και θα ανανεώσουμε τις γνώσεις σας για τις πιο σημαντικές μονάδες και τεχνικά δεδομένα. Τι ήταν αυτό για τα βατ, τα βολτ και τις αμπέρ ώρες; Εδώ έρχεται το μέρος της γνώσης της μπαταρίας σας:

 

Γιατί οι μπαταρίες χάνουν χωρητικότητα;

Σε αυτό το πλαίσιο, «γήρανση» σημαίνει απώλεια ικανότητας. Όλοι γνωρίζουν το φαινόμενο ότι μετά από μερικά χρόνια το smartphone ξεμένει από ενέργεια όλο και πιο γρήγορα. Επομένως, η μπαταρία θεωρείται επίσης στοιχείο φθοράς. Αυτό οφείλεται στις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη φόρτιση και την εκφόρτιση. Τα ιόντα λιθίου γίνονται όλο και λιγότερα και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια χωρητικότητας της μπαταρίας κάποια στιγμή. Μια μπαταρία μπορεί επίσης να γεράσει ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιηθεί, π.χ. λόγω της θερμότητας που παράγεται όταν εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό να γερνούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την απώλεια χωρητικότητας και να υποστηρίξετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η μπαταρία είναι φθαρμένο μέρος επειδή χάνει χωρητικότητα με τα χρόνια λόγω χημικών διεργασιών κατά τη φόρτιση και την εκφόρτιση.

Σωστή φόρτιση των μπαταριών: έτσι λειτουργεί!

Συνδέστε το φορτιστή και αυτό είναι; Δυστυχώς όχι, γιατί υπάρχει και δυνατότητα βελτιστοποίησης κατά την επαναφόρτιση. Το ρεύμα φόρτισης, μετρούμενο σε αμπέρ (Α), είναι καθοριστικός παράγοντας, γιατί έχει μεγάλη διαφορά εάν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου φορτίζονται γρήγορα ή αργά. Όσο υψηλότερο είναι το ρεύμα φόρτισης, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Μπορείτε να δείτε με ποιο ρεύμα φόρτισης φορτίζει ο φορτιστής σας από το ρεύμα στην ετικέτα δεδομένων: οι φορτιστές με 3 A είναι περισσότερο από επαρκείς για τη φόρτιση της μπαταρίας του εργαλείου σας στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν θέλετε πιο γρήγορα, υπάρχουν οι φορτιστές με 6 A. Απλώς προσέξτε να μην τα χρησιμοποιείτε σε κάθε κύκλο φόρτισης, αλλά μόνο όταν ο χρόνος είναι πραγματικά κρίσιμος παράγοντας.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η θερμοκρασία: η φόρτιση σε χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτό μειώνει επίσης τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φορτίζετε κάτω από 0° C.

Πότε πρέπει να φορτίσεις; Ποιο είναι το φαινόμενο μνήμης “memory effect”;

Τι γίνεται όμως με το φαινόμενο μνήμης; Υπάρχει ακόμα ή είναι μύθος; Χάρη στις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου,   το λεγόμενο φαινόμενο μνήμης δεν υπάρχει πλέον σε αυτή τη μορφή.

Ποιο είναι όμως το φαινόμενο της μνήμης; Συμβαίνει όταν οι μπαταρίες φορτίζονται προσωρινά, παρόλο που δεν είναι ακόμη άδειες. Ειδικά με τις πλέον απαρχαιωμένες μπαταρίες νικελίου-καδμίου, αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι «απομνημόνευαν» το επίπεδο φόρτισης και στη συνέχεια δεν μπορούσαν πλέον να φορτιστούν σε πλήρη χωρητικότητα κατά την επόμενη διαδικασία φόρτισης.

Σήμερα, οι περισσότερες συσκευές είναι εξοπλισμένες με μπαταρίες ιόντων λιθίου,. Αυτά όχι μόνο έχουν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας, αλλά και το εφέ μνήμης δεν είναι πλέον σημαντικό. Ωστόσο, ακόμη και με τις νέες πηγές ενέργειας, είναι καθοριστικό το πόσο καιρό και πότε φορτίζονται. Βασικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα των μπαταριών επιδεινώνεται εάν η μπαταρία συνδέεται συχνά με το φορτιστή για πολύ καιρό. Ειδικότερα, είναι το τελευταίο ποσοστό της φόρτισης που επιβαρύνει πολύ το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, μια μπαταρία Li-Ion δεν πρέπει να αποφορτιστεί πλήρως, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά εκφόρτιση.

Ανάλογα με το μοντέλο, μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας σας μέσω οθόνης LED ή φώτων LED.

Τι είναι η βαθιά αποφόρτιση;

Οι σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες απενεργοποιούνται αυτόματα μόλις η φόρτιση πέσει κάτω από ένα ορισμένο ελάχιστο επίπεδο. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί μια καταστροφική βαθιά αποφόρτιση. Μια μπαταρία  αποφορτίζεται βαθιά όταν αφαιρεθεί ολόκληρη η χωρητικότητα της μπαταρίας ή αυτή η ελάχιστη τιμή φορτίου έχει μειωθεί. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι μπαταρίες αποθηκεύονται κενές και στη συνέχεια αποφορτίζονται ακόμη περισσότερο. Εάν η αυτοεκφόρτιση λάβει χώρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται βαθιά αποφόρτιση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Μπορούν ακόμα να σωθούν τέτοιες βαθιά αποφορτισμένες μπαταρίες; Ναι μερικές φορές.

Εάν μια μπαταρία τοποθετηθεί στο φορτιστή και η βαθιά εκφόρτισή της δεν έχει προχωρήσει ακόμη πολύ, η μπαταρία μπορεί να «αποθηκευτεί» σε πολλές περιπτώσεις. Ο φορτιστής φορτίζει την μπαταρία ιόντων λιθίου πολύ προσεκτικά μέχρι να επιτευχθεί η ελάχιστη τιμή φόρτισης. Μετά από αυτό, μπορεί να φορτιστεί ξανά κανονικά.

Μια μπαταρία ιόντων λιθίου αισθάνεται «πιο άνετα» σε επίπεδο φόρτισης από 30 έως 70 τοις εκατό.

 

Αποθηκεύστε σωστά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου: πού, πώς και πόσο καιρό;

Ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι στεγνός και προστατευμένος από τη σκόνη. Ο λόγος για αυτό είναι μια γέφυρα μεταξύ του θετικού και του αρνητικού πόλου. Αυτό επιταχύνει όσο υψηλότερη είναι η υγρασία του αέρα. Ως αποτέλεσμα, η μπαταρία ιόντων λιθίου αρχίζει να αποφορτίζεται μόνη της, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βαθιάς εκφόρτισης.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η θερμοκρασία παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Συνιστάται θερμοκρασία μεταξύ 10–40 βαθμών Κελσίου για τις μπαταρίες, αλλά η θερμοκρασία δωματίου 15–20 βαθμών Κελσίου είναι η βέλτιστη. Δεδομένου ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιταχύνουν τη γήρανση, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου θα πρέπει επίσης να προστατεύονται από το ηλιακό φως και την άμεση θερμότητα. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή θερμοκρασίες κάτω από 0 °C, θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Το χειμώνα, επομένως, οι μπαταρίες των δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο γκαράζ, αλλά απευθείας στο σπίτι.

Όταν αποθηκεύετε τις μπαταρίες, θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να μην τις αποθηκεύετε για πολύ. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τηρηθεί μια περίοδος έως και έξι μηνών. Κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση, η μπαταρία πρέπει να έχει κατάσταση φόρτισης περίπου. 30-70 τοις εκατό.

Βασικά στοιχεία για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου

Τεχνικές αξίες

Οι πιο σημαντικές τιμές μπαταρίας είναι οι ώρες λειτουργίας (Ah) για το χρόνο λειτουργίας και τα watt (W) για την ισχύ. Για καλύτερη κατανόηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκίνητο ως παράδειγμα σύγκρισης. Ενώ οι αμπερώρες για ένα αυτοκίνητο αντιστοιχούν στη χωρητικότητα ή την εμβέλεια της δεξαμενής, η ισχύς είναι το αντίστοιχο με την ιπποδύναμη ενός αυτοκινήτου. Αυτό ισχύει για τη σύγκριση εντός μιας κατηγορίας ισχύος, η οποία δίνεται σε βολτ (V). Εδώ έχουν καθιερωθεί οι κατηγορίες volt 10,8 V, 18 V και 36 V, ειδικά για τις μπαταρίες εργαλείων. Όποιος μπορεί ακόμα να θυμάται τα μαθήματα φυσικής στο σχολείο ξέρει ότι 1 W = 1 V * 1 A. Αυτό σημαίνει ότι αν διπλασιαστεί η τάση (βολτ), διπλασιάζεται και η ισχύς (βατ).

 

Προσοχή: Γιατί τα 18 V και τα 20 V είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα

18 V = 20 V; Όχι, δεν έχουμε κάνει μαθηματικό λάθος εδώ. Στην περίπτωση των εργαλείων, συμβαίνει πιο συχνά ότι για παράδειγμα οι συσκευές 18 βολτ παρουσιάζονται ως συσκευές 20 βολτ ή εργαλεία 36 βολτ ως εργαλεία 40 βολτ. Είναι ψέμα, λοιπόν; Οχι.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούνται από στοιχεία μπαταρίας με ονομαστική τάση 3,6 V. Ωστόσο, η μέγιστη τάση σε φορτισμένη κατάσταση είναι περίπου. 4.0 V. Εάν τώρα είναι συνδεδεμένα πολλά κελιά συσσωρευτή σε σειρά, το αποτέλεσμα είναι. 5 * 3,6 V = 18 V και 5 * 4,0 V = 20 V. Ωστόσο, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται – και επομένως η απόδοση – είναι η ίδια. Μην μπερδεύεστε λοιπόν!

bank logos
bank logos
© sidirika-nikolaidi.gr    Κατασκευή ιστοσελίδας Softways